Parasja voor kinderen

Parasja voor kinderen

God wil ons leren op Hem te vertrouwen. Ook als het tegenzit of anders gaat. Met de parasja lezen we in een jaar tijd de eerste 5 boeken van Mozes. Deze boeken zijn de basis voor de rest van de Bijbel. Gods hart en plan met ons wordt al zo zichtbaar door deze boeken heen. We willen graag ook de kinderen lessen meegeven vanuit de parasja, waardoor ze gefundeerd raken in Zijn woord en leren op Hem te vertrouwen door het leven heen. Hieronder vind je lessen voor kinderen bij de parasja.

(We volgen hierbij de namen / kalender van https://www.kerkenisrael.nl/jodendom/lezingen_sjabbat.php)


Wanneer je hieronder op de naam van de parasja klikt, vind je daaronder lessen die je thuis of in de gemeente kunt gebruiken om samen met de kinderen te behandelen. (We vullen de site geleidelijk aan met deze lessen).


We hopen en bidden dat het tot zegen mag zijn!


Parasja? Aliya?

En waarom hebben die lessen zulke ingewikkelde namen?

Dat willen we hier graag even toelichten.


De Torah (de 5 boeken van Mozes), is opgedeeld in 54 stukjes. Dit is handig, want in de Synagogen wereldwijd wordt een leesrooster aangehouden en op een paar uitzonderingen na, hebben alle sjabbatten 1 of 2 van deze stukjes toegewezen gekregen. 1 zo’n stukje heet een parasja (meervoud: parsjot). De naam die de parasja gekregen heeft, is het eerste belangrijke woord dat je hierin tegenkomt. En omdat de Torah in het Hebreeuws geschreven is, zien die woorden er voor ons vaak ingewikkeld uit. Tijdens een dienst in de Synagoge, gaan er 7 verschillende mannen naar voren om een stukje uit de aangewezen parasja te lezen. Daarom is elke parasja ook weer opgedeeld in 7 stukjes. Zo’n stukje heet dan weer een aliya (meervoud: aliyot).


In de gemeente waar Bertine en Joceline komen, wordt dit leesrooster ook aangehouden. De wens ontstond om onze kinderen op hun eigen niveau te onderwijzen uit Gods Torah. Daarom besloten we lessen te maken bij elke parasja. Op deze manier zouden de kinderen niet alleen onderwijs krijgen over de beeldende verhalen uit de Bijbel, maar ook over meer ingewikkelde zaken. Denk bijvoorbeeld aan Gods wetten en bepalingen uit Leviticus, of de bouw van de tabernakel.. Uiteindelijk hopen we een les te hebben bij elke aliya. Susanne werd op ons pad geplaatst en wij mochten de gemaakte lessen delen via haar mooie website. Hier zijn we heel dankbaar voor. We hopen dat de lessen die wij hebben mogen leren op deze manier ook anderen tot zegen mogen zijn! Toen de lessen op de website kwamen te staan, heeft God Annelies aan ons ‘team’ toegevoegd. Zij schrijft inmiddels druk mee en draagt mooie lessen bij.


Naast de lessen, zijn er ook nog samenvattingen en platen te vinden bij elke parasja. In de samenvatting van ongeveer 1A4’tje, staat een kort overzicht van wat er in de parasja allemaal beschreven wordt. Een mooi geheugensteuntje en/of een handig hulpmiddel bij het voorbereiden van de les. De platen vormen een hulpmiddel om de aandacht te focussen en om met elkaar in gesprek te gaan.
De afbeeldingen zijn natuurlijk geen correcte weergave van hoe het er allemaal destijds heeft uitgezien. We waren er tenslotte geen van allen bij.. Blijf daarom zelf goed nadenken en bespreek ook af en toe iets wat niet lijkt te kloppen, want tekenaars en platenzoekers moeten altijd keuzes maken. Neem bijvoorbeeld het verhaal van Abraham en Sarah. In de platen wordt Sarah al vrij snel afgebeeld als een oudere vrouw, maar in de Torah is duidelijk te lezen dat ze zeer mooi was om te zien. Zo mooi dat er een reëel gevaar was dat farao’s of koningen met haar zouden willen trouwen. Hier lijken de platen dus niet te kloppen met het verhaal. Maar de tekenaar wilde waarschijnlijk het wonder benadrukken, dat ze op zeer hoge leeftijd nog een kind ontving. Door hierover met kinderen in gesprek te gaan, leren ze dat de platen een handig hulpmiddel zijn, maar altijd ondergeschikt zijn aan de tekst. 

Wanneer je de platen dubbelzijdig print en ringen door de bovenkant doet, dan krijg je een ‘flap over’ met aan de ene kant de plaat en aan de andere kant de begeleidende tekst. (voor meer stevigheid, kun je de platen drukken op stevig papier, of ze lamineren)
De tekst is niet perse bedoeld om voor te lezen, maar als houvast voor de verteller. Je kunt zo zelf kiezen wat je wilt noemen of waar je de nadruk op wilt leggen. Op deze manier kun je het verhaal makkelijk aanpassen aan de leeftijd, het niveau en de spanningsboog van de luisteraars. We hopen dat u veel zegen ervaart bij het gebruik van deze materialen! En mocht u iets tegenkomen wat niet klopt, of een mooie aanvulling hebben, laat het ons weten. Daar kan het alleen maar beter van worden 😉


Wil je graag meer weten over Bertine, Joceline en Annelies? Klik dan op de onderstaande knop!


Meer over de schrijvers

Genesis


Exodus


Leviticus


Numeri


Deuteronomium

Share by: